Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: József Attila-emlékek Mezőhegyesen – 4. rész (Legendák, tények, dokumentumok)

2015.02.10

A tanévzáró ünnepélyt 1921-ben június 29-én tartják a makói gimnáziumban. A beszédet Takáts Lajos, a gimnázium tanára tartja, mondván: „Isten után és legszentebb legyen előttetek: a haza, a magyar ifjúságnak arca verejtékét és piros vérét hullatva kell munkálkodni, hogy az eljátszott dicsőséges ezer esztendőt visszavegye.” A diáksereg szétszéled, de József Attila, az ötödik osztály végzett növendéke egyelőre Makón marad. Nem sokáig. Az internátus gondnoknője, Irma néni őt ajánlja Mezőhegyesre, Farkas Béla majori írnok családjához: a harmadik elemista, csintalan Farkas Zoltánt kell tanítania.

 

A mezőhegyesi nyár


 

Farkas Zoltán 1961-ben elmeséli Szabolcsi Miklósnak, hogy már az első napon összeverekedtek. „S mégis: jól érezte magát Mezőhegyesen. Szerette Teri mamát, Farkas szókimondó, okos feleségét: nagyokat ehetett végre az internátusbeli sovány koszt után (bár ennek némileg ellentmond az előző fejezetben közölt József Attila-levél egyik részlete – A szerző) – s ismét csak valamiféle közösségre talált. Egykori tanítványa s Teri mama ismerői egybehangzóan mesélik: a tanítás végeztével fogta magát, s kiment a majorba, elbeszélgetett a cselédséggel: főleg a major kovácsműhelyében szeretett tartózkodni, a kommenciós béresekkel együtt lenni. Nemegyszer hajnalban kelt föl, kiment a béresekkel a határba, felült velük a kocsiba, beszélgetett velük, kérdezgette őket – otthon érezte magát köztük” – írja Szabolcsi a Fiatal életek indulójában.

 

Takács László battonyai helytörténész 1989. április 5-én néhány munkatársával 1989. április 5-én néhány munkatársával meglátogatja anyaggyűjtés és fényképezés céljából a Külső Pereg 47-es számú települést, és a major 72-es számú épületében Farkas Béla uradalmi írnok lakására bukkan. A házat akkor özv. Czomán Sándorné lakja. Már csak egyik fele van meg, mivel másik felét1945-ben lebontották. Czománné abban az időben alkalmazott az írnoknál, elmondása szerint gyermekei együtt jártak a majori iskolába Farkas Zoltánnal. (Czomán néni, lánykori nevén: Stefanik Margit 1990. július 1-jén hunyt el 82 éves korában, így ez az állítása, hogy gyermekei együtt jártak volna iskolába Farkas Zoltánnak, egyszerűen tévedés, hiszen ő maga 1921-ben még csak 13 éves volt – A szerző.)

 

József Attila egyébként sikerrel oktatja a csintalan nebulót. Farkas Zoltán 1921. augusztus 29-én vizsgázik a mezőhegyesi elemi iskola III. osztályából Früstök Éva tanítónőnél. (Takács László: Négy állomás József Attila életútján, 1990.) Farkas Zoltán elbeszélése szerint a későbbi években is nemegyszer fordul meg náluk az ifjú költőjelölt.

 

Idős emberek Takács Lászlónak elmondott 1989-es visszaemlékezése szerint a 16-17 éves költő, állítólag, később Böszörményi Béla uradalmi intéző szolgálatában is állt.


 

További utak Mezőhegyesre


 

1922 nyarán József Attila mezőhegyesi tartózkodására egyetlen adatunk a már korábban idézett „Tavaszi ének” című vers kéziratán szereplő keltezés: Mezőhegyes, 1922. június 18. A vers címzettje: Gebe Márta, a makói DEMKE internátus volt igazgatójának, Gebe Mihálynak a lánya, aki mivel nem viszonozta szerelmét, a költő öngyilkosságot kísérelt meg 60 szem aszpirin lenyelésével.

 

Valachi Anna irodalomtörténész, a József Attila Társaság alapító tagja a delmagyar.hu-nak (2003. január 8.) elmondja, Gebe Márta megelégedett a versekkel, a költő személye, szerelme nem kellett neki; a jómódú, csinos tanárlány szívesebben udvaroltatott magának az internátusi és osztálytárs-vetélytársakkal, a jobb megjelenésű, fesztelenebb, nagyvilági fiúk inkább tetszettek neki.

 

József Attila ifjúkori múzsája ugyanakkor 1985-ben – a Kritika című folyóiratnak adott interjújában – a József Attila-kutatás akkori feltételezését cáfolva azt állítja, hogy elzárkózása az ifjú költő közeledése elől nem valamiféle lenéző, számító gőgből adódott.

 

Koncsek Lászlóné Gebe Márta egyébként így nyilatkozik Makói emlékek című írásában (József Attila Emlékkönyv. Szépirodalmi Könyvkiadó 1957.) a neki írt versekről: „Az irkalapokra írt versek egyre szaporodtak, s az ajánlás is felettük: Vers Mártuskának. Sok ilyen irkalapot kaptam tőle. Titokban, lopva csempészte be hozzánk, az internátus igazgatói lakásába. Néha pedig maga hozta zavarban, szótlanul. Kihajtott fehér apacsinge villogott a szürke, kopott ruha felett, amikor lesütött szemmel állt előttem. Ilyenkor percekig szótlanul várt, s csak nehezen bújtak ki végül a szavak belőle: – Olvassa el, és mondja meg, tetszik-e?”

 

A „Tavaszi ének” 17 éves költője kissé még ügyetlen: a maga vállalta nehéz verstani feladatokat, a bonyolult refréneket nem tudja mindenütt megoldani: közbevetései sem sikerülnek igazán, de frissen és üdén indít:

 

„Éneklem a tavaszt, a fényt,

bimbózó ifjú zöld reményt…”

 

pompás találattal kezdi a második szakaszt is:

 

„Havas telekre zsenge fű,

a szellő nádi hegedű…”

 

néhány friss-fiatalos képre is felfigyelhetünk: „Csikó nyerít szerelmi vészt…”, „…a kék ég milyen magas… reá ha gondolok…”: és az ügyetlenségek ellenére is a versnek van lendülete és merész íve.

 

1923. április 26-án Espersit János makói ügyvéd levelezőlapján ír József Attila Etusnak: ismét Mezőhegyesre készül, valamilyen csipkeverő orsók iránt érdeklődik, hogy a Csönd új számát – melyben versei jelentek meg – megkapták-e?

 

„Holnap kocsi jön értem Mezőhegyesről, ott leszek szombatig, onnan Szegedre megyek a Juhász-jubileumra” – írja 1923. május 14-ei dátummal Jolán nővérének. S valóban, a mezőhegyesi kirándulása (május 15-19-éig – A szerző) után, április 20-án, pünkösd vasárnapján, ő is részt vesz Juhász Gyula szegedi költői jubileumán: a fénykép együtt örökíti meg őt is az ünneplőkkel: Juhásszal, Mórával, Babitscsal, Kosztolányival, Szabó Lőrinccel. (Péter László: József Attila Makón. Irodalomtörténet, 1957. 1. sz.)

 

József Attila 1923 végén elhagyja Makót, útja a szegedi egyetemre vezet. Bár Makóra ez időben is sűrűn visszatér, semmilyen adatunk nincs arra vonatkozóan, hogy az 1923-at követő években megfordult volna Mezőhegyesen.

 

(Vége)

 

egy-masik-csoportkep-makon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Most: 6
Összes: 140804
30 nap: 4197
24 óra: 133