Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: József Attila-emlékek Mezőhegyesen – 2. rész (Legendák, tények, dokumentumok)

2015.02.10

A Délmagyarország című napilap 1962. április 13-án közli Csaplár Ferenc díjnyertes irodalmi riportját Mayer János szegedi szobrásszal. („Érzem, táltos fiú vagyok…” – Beszélgetés József Attiláról Mayer Jánossal, a költő egykori barátjával.)

 

Vendégségben a juhásznál


 

Mayer elmondja, hogy 1921 nyarán Mezőhegyesen ismerkedik meg József Attilával. „A 73-as major írnoka mellett dolgoztam kisegítőként. Attila a birtok intézőjének gyermekeit tanította. Gyenge Sándornál, a 69-es major írnokánál lakott.” Majd a következő képtelen történetet meséli el: „Egy alkalommal – valami ünnep lehetett – a birtokon dolgozó entellektüelek meglátogatták a pusztán az öreg Bagi Pistát, a dúsgazdag juhászt. Én írnokommal tartottam, akár Attila. Így találkoztunk. A társaság hölgytagjai hírből már ismerték a versfaragó makói gimnazistát, s unszolni kezdték, hogy álljon fel a kocsiderékra és szavaljon valamit. Attila azonban zavartan hallgatott, majd amikor én is biztatni kezdtem, nadrágjára mutatott, mely a köztünk lezajlott birkózó-mérkőzés eredményeképpen pont a legkényesebb helyen folytonossági hiányban szenvedett. Beláttam, hogy ilyen nadrágban nem lehet verset mondani, pláne hölgyek előtt. Szóltam írnokomnak, ő előrendelte kocsiját, és sebes vágtában elindultunk, hogy nadrágot hozzunk Attilának. Kiválasztottam egyet az enyémek közül, s negyed óra múlva már nyugodtan szavalhatott Attila.”

 

A komolytalan sztori kevéssé hihető arról a József Attiláról, aki Koncsek Lászlóné Gebe Márta (1904-2003), a költő első plátói szerelmeinek egyike (Csókkérés tavasszal című versét Mártának írta) így jellemez az 1957-ben megjelent József Attila emlékkönyvben: „Szomorú szemű diák volt. A makói Návay téri internátus udvarának valamelyik eldugott sarkában ült órák hosszat. Elvonulva és révedező, borongó kedvvel hallgatta az udvar végéből felé duruzsoló diákviháncolást. Furcsa diák volt. A szegénység rányomta bélyegét. Egyetlen kopott szürke ruhája mintha hozzánőtt volna, s darabjává vált egyéniségének.”

 

Az előbbi történet hitelességét erősen megingatja az a nővérének, Etelkának írt József Attila-levél is, melyet Mezőhegyesről, 1921. július 30-án keltezett. (A későbbiekben részleteiben közölni fogom – A szerző.)


 

Gyalogosan Mezőhegyesről a battonyai görögkeleti paphoz


 

A mezőhegyesi származású Vámos Imre már óvatosabban fogalmaz az Élet és Irodalom 1989. február 24-ei számának hasábjain (Vámos Imre: A szárszói temetés 4. p.) – „Apámtól hallottam tehát, hogy József Attila makói gimnazista korában nyarát nálunk, mezőhegyesi nagyapámnál töltötte, s egyebek közt együtt rándultak át gyalogosan a közeli Battonyára a görögkeleti paphoz valamilyen igazolásért. Mindezt minősíthetném szájhagyománynak, tény azonban, hogy apám is Makón végezte a gimnáziumot, s noha jegyzőnek készült, mindig erősen vonzotta az irodalom. Tőle ismertem meg József Attila verseit már kora gyermekkoromban, Petőfi és Arany társaságában.”


 

* * *


 

Csókkérés tavasszal

 

Márta, hajad,

Bronz-ajakad

Kéri s lázad a vágyam

Illatozó

Vészt okozó

Csókba lehelni be lágyan.

Megremegő,

Hű szerető

Karban ölelni igézve,

Édes ölön,

Rózsatövön

Szép szemeket megidézve.

 

Retten a lomb,

Zöldel a domb –

Arra szaladnánk ketten,

Reppen a szél,

Csókra beszél,

Dalra kel önfeledetten,

Véle dalol

Itt valahol

Szív-körülöttem a vérem:

Csend, Kicsi, csend!

Így, ez a rend –

Most csak a csókod kérem.

 

1922. jún. 23.


 

(Folytatjuk)

 

elso-szerelme.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

"Reppen a szél, Csókra beszél, "

(vilhelem margareta, 2017.02.10 22:16)

Vhiharos érzelmek.
Minden múló, marad a realitás !
Gratulálok kedves Mihály !

 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Most: 3
Összes: 100489
30 nap: 3997
24 óra: 160