Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: József Attila-emlékek Mezőhegyesen – 1. rész (Legendák, tények, dokumentumok)

2015.02.10

A parkvárosban, az egykori Kozma-liget kifelé vezető sétányán, megkapó, megrendítően szép szobor állítja meg a sétálót. Az emlékmű, Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész 1983-as alkotása. Süttői mészkőből faragta ki a mester József Attila alakját. A posztamensen körbe „Hazám” című versének sorai állnak kőbe vésve. A költő arcát, vállait egy plédféle öleli körül redőzetes vonalakkal, ahogy gondolatait papírra vetve, fázósan, dideregve néz maga elé.

 

Kezdet és vég


 

Kezdet és vég – mondom, és itt, a költővé érlelődés korának egyik helyszínére, illetve a szobor által ábrázolt József Attila kép ellentétére gondolok.

 

Kezdet, mert Makó után, Mezőhegyes volt az első olyan hely, ahol tudatosan szívhatja magába a vidék levegőjét, találkozhat a különböző társadalmi rétegekkel: munkásokkal, cselédséggel, úri osztály tagjaival egyaránt.

 

Vég, mert engem ez a József Attila kép leginkább arra a Siesta Szanatóriumbeli skizofrén költőre emlékeztet, aki naphosszat várja Flórát – talán épp ezt a jelenetet kapta el Melocco –, majd mikor végre megérkezik a várva várt „kedves”, eszelősen taszítja el magától. A Siesta után Balatonszárszó már csak a test halála.

 

„A felelősség egy koré, amelynek súlyát senki sem viseli önmagában, és mégis mindenkinek viselnie kell, aki – mert nem tudta, mit cselekszik, kit kövez meg, vagy kitől tagadja meg azt, amit talán joga is volt megtagadni – részese volt sorsa szomorú alakulásának” – írja Gyertyán Ervin a felelősség kérdéséről.


 

Út a legendákhoz


 

„Nyáron lakásért és ellátásért tanítottam Mezőhegyesen” – említi a költő az 1937-es Curriculum vitaejében. „Vizsga után – mondja József Jolán is – a nyarat Attila Mezőhegyesen osztálytársánál – a tanítványánál – töltötte. Szeptemberben visszament az internátusba.”

 

Ennyi mindössze, amit József Attila 1921-es, Mezőhegyessel való kapcsolatáról tudunk egészen 1963-ig, míg meg nem jelenik Szabolcsi Miklós Fiatal életek indulója című József Attila monográfiája a költő pályakezdéséről. A tanítvány neve addig ismeretlen. Volt osztálytársai is csak találgatnak. H. Kovács Mihály úgy véli, hogy Szabó Andor és az öccse lehetett. Olgyai (Brommer) Andor a Szabó testvérekre is gondol, de még valószínűbbnek tartja, hogy a mezőhegyesi uradalom egyik intézőjének a makói gimnáziumban addig magánúton bukdácsoló, sőt később ki is maradt gyerekeit – Kürthy Ferencet és Olivért tanította. (Péter László: József Attila Makón. Irodalomtörténet, 1957. 1. sz.)

 

Nem vitás, az Európa-hírű költő halála után Mezőhegyes is kitermeli a maga legendát. Mutassunk be belőlük néhányat.


 

Előadás a vonaton


 

1956 őszétől 1957 decemberéig Békési Üzenet címmel irodalmi és művészeti antológia jelenik meg Békés megyében. Sorozatnak indul, de mindössze három száma jelenik meg. A 2. szám Hagyományaink című rovata közli Pesti Éva József Attila Mezőhegyesen című írását.

 

„1921 nyarán a makói vonatból nyurga, kócos diákfiú szállott le. Kitömött aktatáska hirdette, hogy több időt akar itt tölteni. Nyári munkát keres talán? Nem ilyen ügyben kereskedett és nem is a jóleső nyaralás íze hozta ide. Házitanítónak ajánlották az iskolában. Jeles diák, és nagy fába vágta a fejszéjét, bukott diákját kell »áthúznia« szeptemberben a vizsgán” – így a cikk. Majd állítja, hogy József Attila 1921 nyarán a 6-os majorban lakik, és a tanításért ingyen nyaralhat.

 

A nyár folyamán többször átmegy Makóra, és utazás közben sokat beszélget a hazatérő kétkezi emberekkel. Állítólag egy utazás alkalmával vitába keveredik egy kupecféle emberrel, és amikor ezt az embert közakarattal kifüstölik a fülkéből, a fiatal költő felháborodottan kérdezi útitársaitól, hogy hogyan tűrhetik mindezt. Ezt követően olyan előadást rögtönöz a magyarországi viszonyokról, hogy beérve Mezőhegyesre, hallgatói alig akarják leszállni engedni.

 

Pesti Éva írásának hitelessége főleg az autentikus tanúk megnevezésének hiánya miatt kérdőjelezhető meg. Ugyanakkor jómagam 1987 nyarán beszélgettem idős törzslakos 6-os majori emberekkel, akik még a legendáról sem hallottak, hogy József Attila egy nyarat a 6-os majorban töltött volna.

 

Pesti szerint József Attila 1922 nyarán ismét Mezőhegyesen köt ki – most egy másik családnál –, ahol ismét egy gyarló eredménnyel vizsgázott diákot tanít. Most benn lakik a telepen, a sportpálya közelében. (Valószínű, hogy Pesti a Zója-telepi – ma Kiskatonák tere – sportpályára gondol – A szerző.) Ha ideje engedi, sokat sétál, barangol. Szeret egy könyvvel a fácánosban, vagy a park valamely kevésbé ismert zugában. (A fent nevezett spotpálya környékét 1945-ig gyönyörű angol park övezi – A szerző.) Ennek a ténynek az is ellentmond, hogy hiteles adatok szerint József Attila 1922 június végétől szeptember elejéig Kiszomboron kukoricacsősznek szegődik és házitanítóskodik.

 

1922-ben a tanítás június 14-én fejeződik be, 15-én Úr napján ugyan Mezőhegyesre jön, Tavaszi ének című versét Mezőhegyesről datálja 1922. június 18-án de a hét elején visszatér Makóra az összefoglalók, vizsgák idejére.


 

* * *


 

Tavaszi ének

 

Éneklem a tavaszt, a fényt,

Bimbózó ifjú zöld reményt,

Szerelmes szívem sóhaját

S csitítgatom szegényt,

Nekem nyilik minden berek

– A vérem játékos gyerek –

S a Nap elém hajol

És rám kacag, milyen ravasz

– Ó pompa, szín, ó dús Tavasz! –

Csak Márta nincs sehol.

 

Havas telekre zsenge fű,

A szellő nádi hegedű,

Rügyeznek ifjú lányszivek,

Az arcokon derű!

Csikó nyerít szerelmi vészt

S a torkom fölkiáltni készt:

– Vén Földünk hogy forog!

S a kék ég is milyen magas,

– Ó pompa, szín, ó dús Tavasz!

– Reá ha gondolok.

 

Itt ékes, hímes szőnyegek,

Ott északon a bús hegyek,

Hol nem gondolnék rá soha –

De arra nem megyek...

– Rikolts, dalolj szegény torok:

– Ihaj, a Földünk hogy forog!

Ihaj szerelmi láz!

Mig jő a Tél, ki béhavaz

– Ó, pompa, szín, ó dús Tavasz! –

S a halál citeráz.

 

Mezőhegyes, 1922. jún. 18.


 

(Folytatjuk)

 

jozsef-attila-relief-mezohegyesen.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Most: 6
Összes: 129241
30 nap: 8219
24 óra: 273