Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: Gördülő világ – táncparketten

2015.03.23

Szerényen hirdetik magukról, hogy Közép-Európában az övéké az első és idáig egyetlen tánccsoport, ahol mindnyájan kerekesszékben mutatják be a speciális koreográfiát igénylő repertoárjukat. Holott valaki megsúgta nekem, ez Európára, de valószínűleg az egész világra érvényes. Hiszen valóban rendeznek olyan versenyeket, ahol egészséges férfi táncol tolókocsis nővel, vagy egészséges nő tolókocsis férfival, de olyat még senki sem látott, hogy tolókocsis „perdüljön táncra” tolókocsissal. Nos, a Gördülő tánccsoport tagjai pedig éppen ezt teszik. Sárai Ritával, aki egyben az együttes koreográfusa is egyben, és maga is kerekesszékben éli életét, a mezőhegyesi rokkantak napi műsoruk után beszélgettem.

sarai-rita.jpg

Sárai Rita és a Gördülő Tánccsoport valamennyi tagja mozgássérült. Van, aki születése óta, van, aki betegség vagy baleset következtében

 

– Mikor és milyen inspirációból kezdték meg működésüket?

 

– A Gördülő tánccsoport 1999 májusában alakult néhányan súlyosan sérült, kerekesszékkel közlekedő ember megvalósulásra váró vágyaként. Igaz, kezdetben a műsorszámok csupán csak pár egységet foglaltak magukba.

 

– Ma már azonban – ahogy én tudom – igen gazdag repertoárból válogathatnak, a közönség igényei szerint.

 

– Valóban. Számos város művelődési központjában és sportcsarnokában volt alkalmunk bemutatni programunkat. Több elektronikus médium is műsorára tűzte unikumnak számító előadásunkat. A közelmúltban például egy hetven perces dokumentumfilm készült a tánccsoport tagjairól Gördülő világ címmel.

 

– Hány táncosuk van jelenleg?

 

– Csoportunk 12 tagú. Budapesti székhellyel működünk, de van közöttünk hódmezővásárhelyi, zalaegerszegi, miskolci és abonyi is. Ezen kívül két egészséges személy segíti közvetlenül munkánkat, és persze el ne felejtsem megemlíteni, hogy a MEOSZ égisze alatt működünk.

 

– Rita! Számomra igazán megható volt látni, hogy mosolyogva, jó kedvvel, a közönséget maximálisan kiszolgálva adták elő, az önök számára cseppet sem könnyű műsorszámokat. Hogy volt ereje belevágni ezeknek a csodálatos tánckoreográfiáknak az elkészítésébe, melyekre – mint ön is említette – már a médiumok is felfigyeltek?

 

– Nos, az az igazság, a négy évvel ezelőtti balesetem előtt táncoltam, és ezen kívül aerobic edző is voltam. Így nem okozott különösebb gondot a koreográfiák elkészítése, csupán a mi speciális lehetőségeinket kellett figyelembe vennem.

 

Néz rám, van-e még kérdésem. Szemében angyali mosoly. Mint újságíró, teszem a dolgom. Féltérdre ereszkedve, mint egy királynő előtt, bár hallgatok, tartom tovább a mikrofont, elvégre nekem kell Ritára felnéznem!

 

(2001)

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Június >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Statisztika

Most: 30
Összes: 192547
30 nap: 885
24 óra: 57