Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: Csonti volt a díszvendég Mezőhegyesen (Exkluzív interjú Módos Péter olimpiai bronzérmessel)

2015.03.06

Menyasszonyával, Eckert Zsófiával érkezett a parkvárosba a Kertváros SE újdonsült versenyzője a XVI. id. Csanádi István birkózó-emlékverseny megnyitójára. Zúgott a taps, mikor elhangzott neve. Alig, hogy véget ért a megnyitó ünnepség, kértem adjon nekem interjút ezen a szép napon. Nem szabadkozott. Éppen indultunk volna a beszélgetés helyszínére, mikor gyerekek rohamozták meg a népszerű sportolót. Mi másért... autogramért, egy kézfogásért, egy biztató szóért, a reményért: lehetnek még ők is olimpiai dobogósok. Megnyugtattam őket: nem rabolom el Mr. Tust, beszélgetünk egy kicsit, aztán jöhetnek azok az autogramok. Szerencsére megértették.

 

modos-peter.jpg– Mióta birkózik? – kérdezem tőle, már az ÁMK tanári szobájában helyet foglalva.

 

– Öt éves korom óta.

 

– ???

 

– Nálunk családi hagyomány a birkózás. Nagypapám: Módos János volt a nevelőedzőm. Hároméves koromtól levittek játszani az edzőterembe. Olyan volt ez nekem, mint más gyereknek a homokozó, vagy a játszótér. S hogy mi fogott meg benne? Hogy sohasem tették kötelezővé az edzést. Mentem én magamtól.

 

– Csak néhány eredmény a 2012-es Londoni olimpia előtt, amelyekre büszke volt?

 

– 2000-2001-2002. Diákolimpia 1. helyezés, 2002 után országos serdülő, majd junior bajnokságok 1. helyezés, 2008-ban, életem első felnőtt kategóriás kötöttfogású országos bajnokságán mindjárt a dobogó legfelső fokára állhattam.

 

modos-peter-menyasszonyaval-erkezett-mezohegyesre.jpg


Módos Péter menyasszonyával érkezett Mezőhegyesre

 

Hallgatom az eredményeit, már nem is győzöm jegyzetelni. Rendkívül szerény, hangjában, viselkedésében nem érzek semmilyen hivalkodást, mégis van benne valami óriási elszántság.

 

– Ennyire eredményorientált Ön?

 

– Igen. Azt hiszem igen! – mondja. – Gyermekkoromban mikor elkezdtem a versenyzést, édesapám azt mondta: „Fiam, mindig mindenhová győzni menj!" S ez a mai napig így van!

 

– Pekingről elképesztő balszerencsével maradt le. Eszébe jutnak még az akkori megpróbáltatásai?

 

– Nem sokkal a játékok előtt vérmérgezést kaptam. Ráadásul a szívre és a vesére is veszélyes baktérium támadott meg. Egy hónapig nyomtam az ágyat. Utána a vállamat, majd a térdemet is műteni kellett, előbbit a baktérium miatt, utóbbit részleges szalagszakadással. 2011-ben megsérült a rotátor köpeny ugyanabban a vállamban, így megint jött egy operáció, rá eltört a bordám, és így fél évig nem tudtam birkózni… Sérülten is igyekeztem edzésben maradni, de ez nem ugyanaz.

 

a-londoni-olimpia-bronzmeccsen-modos-a-dan-nyblomot-gyozte-le.jpg


A londoni olimpia bronzmeccsén Módos a dán Nyblomot győzte le

 

– Mi segített túllépni ezen a rendkívüli pechszérián, hogy végül ott lehessen Londonban?

 

– Lehetett volna siránkozni azon, hogy így alakultak a dolgaim, de szerencsére nem az a típus vagyok. Hála Istennek, olyan emberek vettek körbe, akik mindvégig bíztattak és támogattak. Az edzőim (Struhács György és Takács Ferenc) és a családtagjaim segítsége óriási erőt adott. Fontos volt, hogy a műtétek után a világbajnokságon rögtön megszereztem a kvótát, és így volt tíz nyugodt hónapom, hogy a lehető legjobban felkészüljek.

 

– Kitől kapta a Csonti becenevet?

 

– Struhács György szólított így először, aki jelenleg a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya. Amikor nyolcadikos koromban a KSI-hez kerültem Budapestre, mindössze 30 kilót nyomtam. Aztán valahogy rajtam ragadt.

 

– Csaknem nyolc hónap távlatából hogyan látja londoni szereplését? Fáj még az iráni elleni vereség?

 

– Akkor is, és azóta is sokan mondták nekem, hogy egy ötszörös világbajnoktól ki lehet kapni. Lehet, de nem nekem. Ez volt az első alkalom, hogy találkoztam Szorjannal, már tudom, hogy legközelebb mire számítsak, és biztos vagyok abban, képes leszek legyőzni. Nem volt könnyű utam az olimpiáig, de úgy mentem ki, hogy bajnok akarok lenni. Örültem ennek a bronznak, de ez mégse az álmom beteljesülése még.

 

– Ezek szerint Rióban csak az arannyal lenne elégedett?

 

– Már ötévesen arról álmodtam, hogy olimpiai bajnok leszek. Az álomból mostanra célkitűzés lett, s én meg is teszek mindent a végső győzelem érdekében. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy mindenki más is, aki szőnyegre lép, az aranyra hajt majd.

 

id.-csanadi-istvan-fenykepe-elott.jpg


id. Csanádi István fényképe előtt

 

– Február elején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testülete úgy foglalt állást, hogy a birkózás kerüljön ki a 2020-as nyári játékok programjából. Mi a véleménye erről?

 

– Nagyon nem örültem ennek a hírnek. Én ugyan a családi hagyományok miatt akkor is birkózni kezdtem volna, ha már annak idején nem lett volna ötkarikás sportág, de az biztos, hogy a gyerekek nagy részét külön motiválja a sportágválasztáskor is, hogy olimpiai bajnokok szeretnének lenni. Egyébként nem hinném, hogy ez előfordulhatna. A szeptemberi döntésig sok víz lefolyik még a Dunán. Bízom a birkózó nagyhatalmak: az oroszok, azerbajdzsániak, japánok, irániak, törökök és az amerikaiak lobbierejében.

 

– Egészen januárig a Hőszig-Isoteq-Szigetvári BSE színeiben versenyzett. Mi történt, hogy megvált az egyesülettől?

 

– Megelégeltem, hogy csak ígéreteket kaptunk a várostól. Már régóta sikertelenül próbálunk megállapodni, tavalyelőtt a kvalifikációs világbajnokság előtt is volt egy ilyen időszak, de akkor végül valahogy megegyeztünk az olimpia végéig. Más kérdés, hogy a júliusra ígért járandóságomat november, december tájékán kaptam meg. Én a végsőkig kivártam, január harmincegyedikéig tartott az átigazolási időszak, és harmincadikán kiderült, hogy egy másik klub átvenne engem. Erre Szigetváron is elém toltak egy szerződést, ami tetszett is, aláírtam, de aztán ők meggondolták magukat. Ebből elegem lett, pedig korábban is megmondhatták volna, hogy nem tudják vállalni a feltételeket, s akkor nem kellett volna haraggal elválnunk. A tizenhatodik kerületi Kertváros SE-be igazoltam. Fiatal klub, mindössze két éve működik, s én vagyok az egyetlen válogatott szintű versenyzője.

 

– Jelenleg újabb vállműtét után van. Mik a tervei az év hátralévő részében?

 

– Elsődleges cél a szeptemberi budapesti világbajnokságra való felkészülés. A nyár folyamán több nemzetközi verseny lesz, mely lehetőséget nyújt erre.

 

– Minél előbbi felgyógyulást és jó versenyzést kívánok!

 

– Köszönöm szépen!

 

(2013 március)

 

 

Névjegy – Módos Péter

 

• Született: 1987. december 17., Szigetvár

• Klubja: Kertváros SE

• Súlycsoportja: kötött-fogás, 55 kg

• Legjobb eredményei: 2x vb-5. (2010, 2011), csapat-vb-2. (2008), 2x Eb-3. (2008, 2010), Világkupa-2. (2008), olimpiai bronzérem (2012)

• Hobbi: lovaglás, horgászat

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Most: 1
Összes: 146347
30 nap: 3943
24 óra: 98