Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: A szépség igazsága (Exkluzív interjú Schéner Mihály képzőművésszel)

2015.03.12

schener-mihaly.jpg1923-ban született Medgyesegyházán. 1942-47 között a Képzőművészeti Főiskolában Rudnay Gyula festőnövendéke. Első önálló tárlata a Csók Galériában volt. Számos gyűjteményes és egyéni kiállításon mutatta be – itthon és külföldön egyaránt – festményeit, grafikáit, szobrait, kisplasztikáit. Írói munkássága is jelentős. 1982-ben megnyitja Békéscsabán a Mese házát. 1995-ben sok más megtisztelő elismerés után Schéner Mihály a Kossuth-díj birtokosa.

 

A magyar festészet irányzatának magányos, ám népszerű és köztiszteletben álló művésze. Telve van mondanivalóval. Nemcsak az anyagnak, az írásnak is művésze. Szeme élvezettel fut végig a felszín formáin, de a dolgok mögöttes világát kutatja. Érdeklődése társadalmi és szociális töltetű. Mezőhegyesi, Szent György plébániatemplombeli „Jöjj István király!” című kiállításának megnyitója után először gyermekkoráról faggatom.

 

– Tizennyolc éves koromig falun éltem, Medgyesegyházán. Az anyám szerette a virágoskertet, a középső udvarban aprójószágok voltak, a gyümölcsöskertben bujkáltam a mákvirágok között. Keresztespókokat öntöttem, hallgattam a sárgarigó énekét. Egy telített, élményekben gazdag gyermekkorom volt. Később a család a csabai Rudolf evangélikus gimnázium szegénységi bizonyítvánnyal ellátott bejáró diákja voltam, de soha nem éreztem szegénynek magam, hiszen nem a szegénység a döntő, hanem a gazdag élményvilág.

 

– Hogyan lesz egy medgyesegyházi szegény fiatalemberből világhírű képzőművész?

 

– Isten kezében vagyunk! És ezt nem tudhatja előre az ember, mint ahogy azt sem, hogy mikor nyílik ki egy virág. Nagyképű volnék hát akkor, ha azt mondanám, valaha is éreztem, hogy mivé leszek. Kell ehhez persze tehetség, meg szorgalom is, de én meg vagyok győződve arról, hogy minden gyermekben benne van a zseni szikrája.

 

– Művészetében sokat foglalkoztatja az infernó, a pokoljárás.

 

a-diabolikon-boritoja.jpg– Igen, az élet valójában a jónak és a rossznak egy nagyon furcsa – egyáltalán nem steril – ötvözete, és bizony sok múlik azon, hogy milyen utat választunk, mert minden aktusunkban, minden cselekedetünkben keresztút előtt állunk. Tulajdonképpen ha nem választunk, akkor is választunk. Tehát választanunk kell! A legfontosabb, hogy tudjuk, mi a célunk, tudjuk, hova akarunk eljutni.

 

– Több művészeti korszaka is volt. Hogy csak néhányat említsünk: modriani ihletésű falovacskák, a mézeskalács huszárok, a kezek kálváriája, az infernó „bájos” kis ördögöcskéi, az elnyűtt cipők költészete, és most Mezőhegyesen a Szent István-sorozat egy részlete.

 

– Igazában véve 1988-ban kezdtem el Szent Istvánnal foglalkozni. Egy Archikon című rajzalbumot adtam ki az időben. Az itt látható festmények ezekből a rajzokból készültek, de van plasztikám is Szent Istvánról.

 

szent-istvan-nepe.jpg

 

Szent István népe

 

– Miért tartja fontosnak Szent István személyiségét?

 

– Szeretném ugyanis, ha áthatná mindennapjainkat szelleme, mert ő valóban Európába vezette a magyarságot. De az ő rendjével, felfogásával nemcsak a magyaroknak, hanem sokféle nációnak teremtett lehetőséget, munkát, megbékélést, együttélést és biztonságot ebben a hazában.

 

– Diabolikon című kötetében így fogalmaz: A művész feladata, hogy formát adjon és felmutassa ördögeinket, melyek mint víziók elkentek, homályosak.” Sajátos, igazi schéneri felfogása ez a művészetnek. Ma is így gondolja?

 

– Jó volna ha megismerhetném magamat, hiszen úgy érzem van még mondanivalóm, van még érkezésem! Annyi, de annyi változás történt a világon, én magam is legalább öt rendszert abszolváltam már, és lám életben maradtam. Nem könnyű persze, valamiképp mindig alkalmazkodni és hasonulni kell. De ugyanakkor a művészet adományát Isten nem azért adta, hogy az alkotó dekadenciára és morbiditásra használja, hanem embertársai épülésére, a szépség igazságának kifejezésére. Ez az én ars poeticám.

 

(1999. augusztus 13.)

 

Schéner Mihály 2009. május 11-én hunyt el Budapesten.

 

schener-dedikacio.jpg

 

Schéner illusztrációval ellátott dedikációja a szerzőnek

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.