Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: „Nagy rajongója vagyok a női nemnek!” – (Exkluzív interjú Gerendás Péterrel)

2015.03.17

gerendas-peter-kicsi.jpgGerendás Péter 1956. április 13-án született Budapesten. 1976-ban megalakítja saját együttesét Láma néven. Közreműködik az LGT ’83-as angliai koncertkörútján. Ezután egy hosszabb norvégiai zenélés következik egy Oxygén nevű zenekarban. ’88-ban megnyeri a Magyar Televízióban megrendezett Magyar dalok versenyét Hóból vagyok című dalával. 1994-ben Liszt-díjjal tüntetik ki, ’99-ben az év zeneszerzőjeként Huszka Jenő-díjat kap és az Év Énekese Emerton-díjat. A művésszel a március 7-ei nőnapi koncertje után beszélgettünk.

 

– Művész úr játszott dél-amerikai népzenét, elvégezte a konzervatórium jazz ének szakát, együttesével bejárta az országot, az LGT-vel és Zoránnal is sokat turnézott, sőt Zoránnak, Koncz Zsuzsának, Friderikának dalokat is írt. Énekel, zenét és szöveget ír, gitározik, ütőhangszereken játszik, látott már el hangmérnöki, zenei rendezői és produceri feladatokat és sorolhatnám tovább.

 

– Az embernek jó érzés sok mindenben kipróbálnia magát. Egyszerűen vannak olyan dolgok, melyeket nem szívesen engednék ki a kezemből. Az utóbbi lemezeimnek például valóban én voltam a hangmérnöke, mivel szeretek a keverőpult mögött ülni. Mindezt egy kicsit a főzéshez tudnám hasonlítani. Nem mindegy ugyanis, hogyan fűszerezünk. Ha nem vigyázunk, esetleg túl sok piros paprikát teszünk az ételbe, ami nem biztos, hogy ettől jó lesz. A hangmérnöknek sem szabad túl sok effektet használnia, és az sem mindegy ugye milyen effektet választ. Ugyanígy vagyok persze a szövegírással is. Igazából az a legcsodálatosabb dolog, ha az ember a saját gondolatait énekelheti el. A zeneszerzés egy velem született „gyári hiba”, ha odaülök a hangszer mellé, csakúgy gurulnak ki belőlem a dallamok.

 

– 1994 óta több díjban is részesült, melyikre a legbüszkébb?

 

– Nehéz kérdés, hiszen mindegyiket nagyon szeretem. Ugyan, egyik díjamat sem hordom a mellemen, de a szívemben mindegyik velem van. Meggyőződésem, a díjaknak nem az a lényege, hogy mutogassuk őket. Végül is ezek szakmai díjak, és örülök, hogy odafigyelnek a tevékenységemre és még respektálják is.

 

– Mi adta az ötletet, hogy a Kamaszkorom legszebb dala című lemezét vonósnégyessel dolgozza fel?

 

– Úgy érzem, hogy a ’60-as ’70-es évek egy csodálatos világa volt a zenének, hiszen sorra keletkeztek a nagyszerűbbnél nagyszerűbb dalok. Létrejött egy forradalmian új zenei stílus, a beat. Ennek a korszaknak olyan klasszikussá vált dalai születtek, mint például a Yesterday, vagy az Eleanor Rigby. Bizony nehéz volt kiválasztanom azt a tizenhetet, amely szerepel ezen a lemezen. A vonósnégyes ötlete? Az előbb említett dalok eredetileg is vonósnégyessel hangzottak el. Az viszont egy bravúros, érdekes dolog volt, amikor többek között olyan nóták is, mint a Come together, amiben eredetileg nem volt vonós, szintén ilyen hangszerelésben hangzottak el a felvételen.

 

– Gerendás Péter mivel tölti a szabadidejét, van-e egyáltalán szabadideje?

 

– Az alvás fontos momentum az életemben. Mindig későn fekszem le, sokáig dolgozom, ezért mióta aktívan zenélek, szinte körömszakadtáig ragaszkodom az ebéd utáni egy órás sziesztához. Hobbim az nem igen van, ugyanis abban a szerencsében van részem, hogy a munkám egyben a hobbim is. Még sosem tudtam annyit zenélni, hogy undorom legyen tőle.

 

– Egy nőknek tisztelgő műsor kapcsán kézenfekvő a kérdés, mit jelentenek az ön számára a nők?

 

– Három nőtől hét gyermekem van. Már ez is jelzi, hogy elég erős a hozzájuk való kötődésem. Életem során nagyon sokszor estem szerelembe, ami persze nem jelenti azt, hogy akibe szerelmes voltam, abból mindből kapcsolat lett volna. Azt mondják, évek múltán csökken a nők iránti érdeklődés, de egyelőre én még nem tapasztalom ennek a jeleit. Szerintem, én életem végéig nagyon nagy rajongója leszek a női nemnek!

 

(2003)

 

*

 

gerendas-peter.jpg

 

 

Gerendás Péter zenész 2013. március 31-én, a Facebookon közzétett írásában jelentette be, hogy felhagy magyarországi karrierjével és külföldön próbál szerencsét.

 

Szavai (változtatás nélkül, de szerkesztve):

 

„Nagyon fájnak nekem azok a mondatok amelyeket le fogok írni, de nem dughatom tovább a fejemet a homokba. 15 lemez, számtalan rangos díj után úgy döntöttem, hogy befejezem itthoni tevékenységemet. Ennek számos oka van.

 

Az egyik ok a hazánkban tapasztalható fasizálódás.

 

Néhány éve történt, hogy az utcán egy negyven körüli hölgy amikor meglátott azt mondta „te szemét patkány”. Úgy éreztem, a szívemből egy darab, kitépve ott gurult el az aszfalton. Azon gondolkodtam miféle gyűlölet bujkál ma az emberekben, amikor én, aki nem vagyok politikus (náluk szakmai ártalom az ilyesmi), televízió interjúim során a gyermekeimről beszéltem, zenémmel, vagy szövegeimmel, viselkedésemmel senkit nem bántottam, ilyet váltottam ki valakiből, aki feltehetően anya, vagy az lesz egyszer. Pedig engem legtöbben arról ismernek, hogy sok gyermekem van. Még ma is ott állok az utcán, megdermedve. (...)

 

...van egy „gulyás feelingem”, mint ahogy egy Klauzál téri sólet életérzésem is. Az anyanyelv, a hazám iránti forró szeretetem, a költészet, az irodalom, Bartók, Kodály, József Attila, Kosztolányi, és a többiek, idekötnek. Szakmailag soha nem volt szerencsém. Más híres előadókat kísértem, egy méterrel a hátuk mögött, és ennek szimbolikus jelentősége is volt.

 

A második vonalban születtem, és ott is maradtam. Később a saját lábamra álltam. De a Rádiók nagyon keveset játszották a dalaimat, emiatt nem lehettek slágerek azok. (...)

 

Koncertek nincsenek. Felkérnek, aztán lemondják. (...)

 

Az életem során összegyűjtött javaimat eladtam, amit mind feléltünk. Zongora, ami sokat jelentett nekem, gitárok, amelyeket a spórolt pénzemből vettem. Néhány hete egy 30 éve dédelgetett 66-os Stratocaster gitártól váltam meg, amelynek eladása (nagy érték) pont egy hónapi megélhetésünket biztosította. Pedig nem élünk nagy lábon. Ez nem normális dolog. Ez az ország élhetetlenné vált. Értéktelenné vált az érték. Felment az ára a selejtnek. (...)

 

Folyamatos Apeh szorongatásban vagyunk, 3 havonta inkasszóznak, mert a Bt. költségeit ha van bevételem, ha nincs, fizetnem kell. (...) 6 kiskorú gyermekem van, de igazából a jövőképem kb. egy hétre elegendő és az is eléggé lesújtó. Nemcsak a jövőtől félek már, hanem a jelentől. Egy másik országban kell valahol meghúznom magam egy ideig, és bízni abban, hogy van olyan hely a Világon, ahol értékelik amit én tudok. Mert itt nem, ezzel jobb szembesülni. (...)”

 

Fél évvel később a Story online-nak nyilatkozott, végül mégis marad. Sokan támadták őt, de elárulta, a művészek a szeretetből építkeznek, ezért megpróbál azokra koncentrálni, akik támogatják.

 

„A változás bennem keletkezett, nem a külső körülmények változtak meg. A művészek természetesen a szeretetből építkeznek, és azt szeretnénk, ha mindenki szeretne minket. Én megpróbálok azokra koncentrálni, akik drukkolnak és szeretnek, és nem azokra, akik nem kedvelnek.” – nyilatkozott a Story online-nak.

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Most: 2
Összes: 141853
30 nap: 4436
24 óra: 211