Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: „Gazdag gyermekkorom volt” (Beszélgetés Macskássy Izolda festőművésszel)

2015.03.16

macskassy-izolda.jpgSajátos festészet a Macskássy Izoldáé: nem fér bele semmiféle skatulyába. Ő maga is megnyugtatóan mentes minden póztól: szívélyes, de félreérthetetlen, barátságos, de hajthatatlan: olyan, mint a képei. A szeptember 25-ei, mezőhegyesi, Szent György templombeli 320. kiállításának megnyitóján, mikor felcsendültek a Szózat hangjai, szeme homályosabb lett a megszokottnál. „Hogy a fenébe ne, minden szava igaz!” – mondja, és közben elcsuklik a hangja. Mikor leülünk beszélgetni, kéri hogy tegeződjünk.

 

– Közismert és népszerű vagy a képzőművészetben, és az élet más területén is. Az általam ismert lexikonokban mégsem szerepel a neved.

 

– És tudod, hogy miért nem? – kérdezi. – Csekkeket küldözgetnek nekem, hogy fizessek be 2500 meg 3000 forintokat, ha szerepelni akarok a lexikonjukban. Hát nekem, Macskássy Izoldának, erre nincs szükségem! Én nem így akarok hírnevet szerezni magamnak.

 

– Mondanál valamit az életrajzodról az olvasóknak?

 

– 1945. január 10-én születtem, hajnali három órakor, Marosvásárhelyen, azt hiszem 5 kiló 20 dekával. Édesapám királyi tiszt, édesanyám egy nagyon-nagyon szép sportlédi volt. Most is szép ugyan, 73 évesen. Az édesanyám részéről korondi származásúak vagyunk, az édesapám részéről pedig székelyudvarhelyiek. 1961-ben jöttem át Magyarországra, 1971-ben lettem magyar állampolgár. Emlékszem, mentem az utcán és azt kiabáltam hangosan örömömben, hogy magyar vagyok, magyar vagyok! Egy éppen arra tartó ismerősöm erre azt mondta: „Na és!” Szóval erről ennyit. Azt mondom, nektek az öletekbe pottyant a magyarságotok. De mindegy! Közben vasárnapi gyerekként hol ide, hol oda mentem. Iskoláimat Marosvásárhelyen, Kolozsvárott, Bécsben, Katowicében és Bulgáriában végeztem. Azt hiszem, igazán gazdag gyermekkorom volt.

 

– Kik voltak a mestereid?

 

– Nagy Pál, Bordi András és Barabás István festőművészek.

 

Ahogy az interjú előtt végignézem a kiállítás anyagát, az első, ami rögtön szembetűnik, hogy Macskássy Izolda képeinek alapanyaga a selyem, mely ha elegendő fényt kap, akkor van valami egészen érdekes tükröződése, csillogása. Művein olyan színek jelennek meg, melyek talán nincsenek is a világon. Minden képe – még a kicsit szomorúbb témájú is – mosolyog. Mosolyog a színeivel, mosolyog a csillogásával.

 

macskassy-izolda-szerelem-selyemkollazs.jpg

 

Macskássy Izolda: Szerelem (selyemkollázs)

 

– Hogyan jutottál a selyem gondolatához? – kutakodom.

 

– Eleinte olajjal festettem. Aztán kaptam egy erős allergiát, és az orvos eltanácsolt a hagyományos festészeti anyagoktól. Így fordultam a selyemhez, mert arra hideg technikával, azaz akvarellel is lehet dolgozni.

 

– Képeid egyik kedvelt témája a ló. Itt, a lótenyésztés bölcsőjénél: Mezőhegyesen, hadd kérdezzem meg, mit jelent számodra ez az állat?

 

– Az édesanyám, mint mondtam, sportlédi volt. Többek között lovagolt is. Ebből adódóan a számomra természetes, hogy a ló nem is állat, hanem: A ló! Alkotásaimban egyébként táltos formájában is megjelenik, és ha valamit nagyon át akarok repültetni, azt mindig lóval teszem.

 

Macskássy Izolda a mai modern világunkban az állandó értékek, a hagyományok, a magas művészi színvonal őrzője. Gyönyörű képeit, grafikáit, egyedi selyem kollázsait az életöröm, a derű lengi körül, műveit könnyű felismerni és szeretni. „Nálam a ló az ló, a táltos táltos, az asszonyportré asszonyportré” – mondja. Nem szereti az elvont művészi témákat, a mindennapi csodákat örökíti meg egyszerű eszközökkel.

 

Végül egy történet. Egyszer egy kiállítása majdnem kudarcba fulladt. Valaki bejelentette, ha ő is jelen lesz a megnyitón, levegőbe röpíti az épületet. Pedig Macskássy nem tartozik egyik párthoz sem. Határozottan jelenti ki: nem vállal semmiféle politikai széket, ugyanis az ő széke a műtermében van, és ő onnan segít. A műveivel!

 

(1997)

 

Szinte el is felejtkeztem a fenti interjúról, hiszen már annyi, de annyi művészt, sportolót, politikust, közéleti embert faggattam már az évek során (nagy része, sajnos az enyészeté lett), mikor véletlenül kezembe akadt a Macskássy-interjú kézirata. 1997-ben még nem rendelkeztem számítógéppel. Cikket írógéppel készítettem, és lapomhoz: a Békés Megyei Naphoz faxon juttattam el. De vannak/voltak olyan anyagaim is, melyek időhiány, vagy éppen az adott helyszín miatt kézzel készültek. Emlékszem, 2002-ben júniusában például óránként, másfél óránként, két óránként (mikor milyen időközönként) jelentkeztem be a Napnál, mert a lóversenypályán éppen nem működött a faxgép és telefonon diktáltam be három napon keresztül tudósításaimat, interjúimat, mivel mindennap egy egész kolumnát szánt a lap a Mezőhegyesi Növénytermesztési Napok elnevezésű rendezvényre.

 

Televíziót nem nézek, bulvársajtót nem olvasok, viszont ellenőrzés mániás vagyok. Így, az interjú adatainak ellenőrzése közben bukkantam arra a hírre, hogy 2014. július 30-án Macskássy Izolda Budafoki úti lakása a lángok martalékává vált.

 

A librarius.hu írja:

 

„… Régóta fenyegették Macskássy művésznőt, névtelen telefonhívásokkal. Románnak titulálták, mert egy erdélyi arisztokrata család leszármazottja. Sokaknak meg az nem tetszett, hogy régi jó barátja Medgyessynek és szociális érzékenysége miatt felemeli a hangját, ha szükségét érzi. Pár hete a liftben és a lépcsőházban agresszív plakátok tiltakoztak a macskák szabad járkálása ellen, de az üzenet átcsapott személyeskedésbe. Januárban történt már egy szándékos tűzeset, de akkor időben észrevették.

 

Ötven év munkája, gyűjtései vesztek el a tűzben. Harmincnál is több saját festmény, ikonkép a 17-18. század fordulójáról, századfordulós csillár. Ükanyai, dédanyai ezüstörökségét majd rostával kell kiszedni a hamuból. Csak az épületkár 30 milliós, az ingóságokról nem is beszélve. Az anyagi kárnál persze sokkal fájóbb a lelki megpróbáltatás. Egy darabig most nem tartózkodik a Budafoki úti házban. Azt mondta a telefonban, amikor időpontot kértem tőle, hogy ezt az érzést öt férfi is nehezen viselné el. Macskássy művésznő viszont erős marad, nem futamodik meg. Gyerekei, barátai segítenek neki.”

 

(Takács Mária)

 

http://librarius.hu/2014/08/05/macskassy-izolda-kiegett-lakasa/

 

Végtelenül szomorú vagyok.

 

egy-elet-munkaja--targyai-vesztek-el-a-tuzben.jpg

 

Egy élet munkája, tárgyai vesztek el a tűzben

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Egy élet gyönyörü munkája !

(vilhelem margareta, 2017.03.16 13:20)

Nagyon szépen köszönöm Mihály ezt a megtiszteltetést .
Izoldára emlékszek határozottan!
Ami a Nagy Pált és Bordi Andrást illeti,mindketten
édesapám barátai voltak .Bordi andrás lányával Zsuzsával egy iskolába jártam.
Még emlékemben van a tragikus körülmények közott elhunyt Nagy Pál és felesége halála ! Szeretettel olvastam a cikkedet mert felelevenitette a fiatalságomat .Gratulálok szeretettel .
Valószinü,hogy rosszindulatú szomszédok lehettek a gyujtógatok.Szomorú nagyon és itt megkérdem Töled ,egy értelmes embertöl miért utálják a magyarországi magyarok az erdélyi magyarokat annyira ? Már többször észrevettem
söt még a médiákban is szóvá teszik .Ne csodálkozzon senki a Trianoni csúfságon ,mert ott is magyarok irták alá a békeszerzödést. Semmi sem véletlen !Mégegyszer köszönöm és gratulálok tisztelettel ! U.I. Szerencse ,hogy nem érzem magam magyarnak ,mert szüleim szászok voltak és annak vallom magam !! Szeretettel....Babu

Re: Egy élet gyönyörü munkája !

(M. Szabó Mihály, 2017.03.16 22:38)

Kedves Babu!

Egyáltalán nem értem azokat, akik lerománozzák az erdélyi magyarokat. Sőt szégyellem magam azok helyett, akiknek szégyellni kellene magukat ezért! Mezőhegyesen van egy házaspár, magyarok, akik Kolozsvárról jöttek át. A jóbarátaim! A férfi, kollégám volt a zeneiskolában, a felesége a Kolozsvári Színház primadonnája volt. Sokszor szoktunk beszélgetni arról, hogy ki a magyar, meg ki a nem magyar. Őket sem fogadta be mindenki! És döbbenten állok ezek előtt! Végtelenül buta embereknek tartom azokat, akik így vélekednek a más országokban élő magyarokról. Az én tapasztalatom az, hogy Ők sokkal jobban megőrizték a magyarságukat sok honi "magyarral" ellentétben!

Re: Re: Egy élet gyönyörü munkája !

(vilhelem margareta, 2017.03.17 08:06)

Kedves Mihály !
Tudtam ,hogy értelmesen fogsz válaszolni.
Sajnos nem mi döntjük el a többség véleményét .Az itt élö
magyarok egy fokkal magassabb intelligenciával rendelkeznek szerintem ,mint a Te országodban .Az itten magyarok megtanultak együtt élni a nemzettel,ami nem az övék,megtanulták szokásaikat ,megtanultak megalázkodni az itt élö nemzetel ,megtanultak szeretni egymást,akár gyüllòlni ,de nem mutatják,megtanultak házasságot kötni egymás között ,de megörizték az ösi magyar kultúrának minden ágát és foggal,körömmel ragaszkodnak a saját hagyományaikhoz.Nem szeretnék hozzátok költözni soha !Szeretem itt ,bár nem büszkélkedek az állam politikájával.Amikor olvasom Vágó István egy cikkét : ez egy idézet "azért nincs füttés a magyar iskolákban ,mert a romániai magyarokat segiti az államunk ",vagy ilyent olvasok :X-irja a nyilt facebook oldalon a következöt:- "még csak az hiányzik hogy a nyugdijasokra rátegyék az egészségügyi biztositást !.Válaszol az Y-on: csak fizessék az erdélyi ,vagy ukrán magyarok! Akkor normális ,hogy megvan a véleményem az egyszerü ember kultúrájáról.Vagy ilyent :parlamenti vállasztások elött egy tisztelt úriember igy nyilaykozik:Nehogy az erdélyi magyarok szavazzanak O.V-ra" Mire választ is kapott valakitöl innen tölünk l:Én a maga helyében szégyellnék ilyent kiirni a nyilvános oldalra .Milyen véleményem lehet a magát Anyaországnak nevezett államról ?Sok szeretettel kivánok szép napot Mihály ! De azért szeretnék visszacsatolni Erdélyt az országukhoz ,ha lehetne emberek nélkül . Öszinte tiszteletem irántad ! Szeretttel Babu

 

 

Utolsó kép


Facebook

Elérhetőség

Szabó Mihály

Mezőhegyes, Május 1 tér 6/4
5820

06(30)445-91-18

mihaly.mszabo@gmail.com


Archívum

Naptár
<< Március >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Statisztika

Most: 3
Összes: 121538
30 nap: 6785
24 óra: 241