Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


M. Szabó Mihály: „Ez egy tehetség!” (Interjú Molnár Éva ötvös- és szobrászművésszel)

2015.02.08

A hatvanas években történt, hogy Mezőhegyesen az általános iskola tanulóinak munkáiból a tanév végén kiállítást rendeztek. A világhírű festőművész: Molnár C. Pál is jelen volt az eseményen. Ahogy nézegette a gyerekek alkotásait, megállt Molnár Éva Napraforgók című festménye előtt. „Ez egy tehetség!” – kiáltott fel örömében.

 

Az akkori kislány ma már persze felnőtt művész. A millecentenáriumi rendezvénysorozat részeként Mezőhegyesen második alkalommal nyílt kiállítása „Kép-remény” címmel, ezúttal montázsaiból.

 

– 1955-ben születtem Mezőhegyesen. Az általános iskolás évek után Szegedre kerültem a Tömörkény István Művészeti Gimnázium szobrász szakára. 1976-ban a Magyar Iparművészeti Főiskolára nyertem felvételt. 1981-ben diplomáztam. Diplomamunkaként ékszereket készítettem, amelyeket nívódíjjal jutalmaztak – válaszolja kérdésemre.

 

– Már ne haragudjék, de a montázstechnika meglehetősen eltér az ékszerkészítéstől.

 

– Montázsokat mindig is csináltam. A főiskolán is szakdolgozat helyett szemtelenül egy montázsgyűjteményt adtam be. Pár évvel ezelőtt a Merlin Színházban is volt egy montázskiállításom. A Nemzeti Galéria is vásárolt belőle néhányat.

 

– Apropó, színház! Hírlik, hogy szerelmese a filmnek és a színháznak.

 

– 1990 óta folyamatosan dolgozom színházaknak is. Szívesen készítek ékszereket, kellékeket a nagy jelmezes darabokhoz. Fővárosi és vidéki színházakban is ott vannak a munkáim. Néhány magyar filmbe is dolgoztam már. Például Szabó István Hofmann álma, Koltay Gábor Honfoglalás és Kamondi Zoltán Arany nyugágy című alkotásaiban.

 

– Montázsaiban gyakori az ironikus megfogalmazás. Gondolok itt elsősorban a Gilisztás madonna című művére.

 

– Ez a kép egy húszéves szembeszállás a művészeti oktatással. Különösen ingerelt engem abban az időben a lendülettelen klasszicizmus dicsérete.

 

– Ha már itt tartunk, besorolható-e Molnár Éva valamelyik stílusba?

 

– Ha megnézné az összes munkámat nem hinné el, hogy egy ember csinálta. Az ékszereim szögletesek, a szobraim kicsit szürreálisak, a színházi dolgaim barokkosak. Most egyébként papírszobrokon töröm a fejem.

 

– Meg tudná mondani, hány helyen volt már kiállítása?

 

– Nem tudom. Sok helyen. Évente két-három kiállításom van Budapesten, Szentendrén, Szekszárdon, Mezőhegyesen. Örömmel tölt el, hogy külföldön is megjelenhettem alkotásaimmal. Így Csehországban, Franciaországban, Ausztriában és Németországban.  A csehországi Jablonecben az ékszerkiállításom után például ékszer-diplomát kaptam.

 

– Hol és hogyan él ma egy magyar képzőművész?

 

– Solymáron lakom egy kertes, műtermes lakásban. Szándékosan vonultam ki Budapestről, de csak egy kilométerre, mert attól félek, a munka nem jön utánam. Ma ugyanis sem állami, sem magán mecenatúra nincs Magyarországon. Magamnak kell megkeresnem a kiállításaim árát.

 

Készül-e újabb kiállításra?

 

– Debrecenben a Nemzeti Galéria Dorottya utcai kiállítótermében lesz egy kiállításom Szerelmi háromszög címmel. Ez alkalomból háromszögletű ékszereimet mutatom majd be a közönségnek.

 

– Távolabbi tervei?

 

– Szeretnék csinálni egy olyan kiállítást, melyben lányom: Szentágotai Rita alkotásai is szerepelnek. Ő 12 éves lesz, de nagyon kreatív. Nem egy képemnek ő adta a címét.

 

Rita egy műteremben nőtt fel. Bár képeit nem láttam, de édesanyjának készségesen elhiszem, hogy nagyon tehetséges. Úgy tűnik, a történelem, mint mindig, ezúttal is önmagát ismétli.

 

(Mezőhegyes, 1996 augusztus)

 

molnar-eva.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Lájkold a blog oldalát is!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.